Nu die grotere koopwoning aanschaffen kan verstandig zijn!

 

Veel gezinnen hebben de afgelopen jaren hun verhuisplannen naar een grotere koopwoning in de ijskast gezet. Geldt dat ook voor u? Misschien wel omdat u bang bent om uw huidige koopwoning met verlies te moeten verkopen? Dus u wacht liever tot het moment waarop uw woning weer voldoende waarde heeft om de hypotheek in z’n geheel af te kunnen lossen. Wat u dan vergeet mee te wegen, is het feit dat die grotere woning waar u graag heen wilde, dan ondertussen ook weer in prijs is gestegen. Zo kan uitstel van uw verhuisplannen per saldo een onverstandig besluit zijn. Bovendien zijn er legio mogelijkheden om de eventuele  restschuld op uw huidige woning mee te financieren bij de aanschaf van een duurdere woning. Een versimpeld voorbeeld

Peter en Angelique wonen in een koopwoning die ze eind 2007 kochten voor € 230.000,-. Ze sloten destijds een hypotheek van € 240.000,- en kozen voor een hypotheekrente van 12 jaar vast en betalen 5,5% rente. Dat komt neer op € 1.100,- bruto rente per maand. De waarde van hun woning is inmiddels fors gezakt naar € 193.000,-. Hun gezin is inmiddels gegroeid en ze hebben nu drie kinderen van 7, 5 en 2 jaar oud.

Eigenlijk willen ze doorstromen naar een twee-onder-een-kap woning. Die zijn ook in prijs gedaald. Van € 350.000,- in 2007 naar € 280.000,- nu. Toch hikken ze tegen het besluit op omdat hun huidige hypotheek onder water staat. Daarom willen ze wachten tot hun huis weer ongeveer het bedrag van de hypotheekschuld zal opleveren.

 Drie redenen die kunnen pleiten voor de stap naar het grotere huis:

 

  1. Het eerste argument is natuurlijk het woongenot. Met het gegroeide gezin is de wens naar een grotere woning en tuin heel begrijpelijk. En dat woongenot heb je 365 dagen per jaar!
  2. De komende jaren wordt een prijsstijging van koopwoningen voorspeld van 2 à 3% per jaar (met sterke verschillen per regio). Niet alleen hun huidige huis stijgt in waarde, maar ook de gewenste twee-onder-een-kap. Stel dat beide huizen de komende 5 jaar jaarlijks 3% in waarde stijgen. Dan kost hun huidige huis tegen die tijd ongeveer € 224.000,- (dus gestegen met € 31.000,-). De twee-onder-een-kap is dan gestegen naar € 325.000,-, dus € 45.000,- duurder. Nu overstappen is dus          € 14.000,- netto voordeliger door het verschil in waardeontwikkeling van beide woningen!
  3. De huidige rente is historisch gezien uiterst laag. Veel lager dan de rente die ze nu betalen voor hun huidige koopwoning. Ze zitten in hun huidige huis vast aan de rente van 5,5%, en dat nog voor de resterende duur van bijna 5 jaar. Als ze nu hun huidige huis verkopen en overstappen naar de twee-onder-een-kap, dan betalen ze voor een 5-jaars rentevast periode een rente van ongeveer 3,0%. Hun hypotheekschuld stijgt dan van € 240.000,- naar € 327.000,- (inclusief meefinancieren van de restschuld van € 47.000,-). Maar hun rentelasten dalen, want hun maandlasten dalen van € 1.100,- per maand naar € 820,- per maand).

 

In dit versimpelde voorbeeld zijn niet alle relevante afwegingen meegenomen. Maar u ziet dat doorgroeien naar een grotere woning wel degelijk tot de mogelijkheden zouden kunnen behoren.


 

Nieuwsoverzicht

- Nieuwe mogelijkheden met de familiehypotheek
- Nu die grotere koopwoning aanschaffen kan verstandig zijn!
- Nieuwe website Van Leur